• LAND/ KAURNA
  • LOCATION/ CARRICKALINGA, SA
  • PROGRAM/ HOUSE
  • SCALE/ 275 M2
  • STATUS/ IDEA

A Bach is a place for family to connect, unwind and replenish, removing themselves from the reality of city life and immersing into nature at be. This Bach is inspired by childhood memories, a layering of internal spaces connected to invite collaboration & connection with appropriately scaled apertures linking to internal use and key views to the landscape beyond.

An elaboration on the theme of the New Zealand Bach, it borrows from the principals of shelter - reconfigured and reconsidered to adapt and immerse on the harsh coastal environment of Carricakalinga Beach, South Australia

In plan, the program meanders down the natural contours of the land, intentionally skewing the aspect to capture the northern sun. As the rotation in plan occurs this provides shelter and protection form the intense frontal systems from the southwest and invites natural light into the north.

It was important to be able to open the building up and blur the threshold from inside to out throughout all seasonal changes. Skirted by native plantings, hardy coastal shrubbery and matured Pohutakawa the primary living spaces are screened from surrounding dwellings at the lowest point of site with controlled visual connections to coast and hills beyond.

The low maintenance material pallette is coordinated and respondent to the site's location and internal function. Heavy compressed earth mass provides a solid bolstering datum at ground, glazing apertures pop through and splice the lightweight timber cladding above inviting natural light deep into each space. Unfinished hardwood claddings above will provided a categorically weathered pattern as the building settles into its landscape, silvering and blending with the ocean, sands and sky/